12.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Vidjeli smo što znači kad ništa ne radi nedjeljom: Padat će plaće, prava radnika bit će manja

Pročitajte još:

Zakon o trgovini će ići u javnu raspravu, a čini se da će Zakon podržati i koalicijski partneri, barem kada je u pitanju Radimir Čačić i njegovi Reformisti

Podsjetimo, Plenković je danas, 10 dana uoči lokalnih izbora, najavio zabranu rada nedjeljom. Napravio je to nakon sastanka vladajuće koalicije, na kojem je ministar gospodarstva predstavio prijedlog novog Zakona o trgovini, kojim se regulira i rad nedjeljom.

“Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu”, rekao je premijer.

Tim povodom razgovarali smo s ekonomistom Vukom Vukovićem i šefovima Emmezete, Westgatea i NTL-a – Slobodanom Školnikom, Denisom Čupićem i Martinom Evačićem.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, za Index je rekao da mu nije jasna cijela galama oko nečeg što se, kako kaže, svodi na 10 dodatnih neradnih nedjelja u godini.

“Danas ljudi u maloprodaji, konkretno u mom trgovačkom lancu, rade samo pola nedjelja. Dakle u godini su slobodni 25 nedjelja, a sad se predlaže da budu 36 nedjelja slobodni. Sad je cijela galama oko 10 nedjelja. Ispada da svi rade sve nedjelje, što nije točno. Druga stvar, kad bude usvojena ta odluka o zabrani, molim neka obavijeste Amazon da zacrne svoju stranicu taj dan jer nije u redu da tamo kupuju, dok istovremeno ne mogu kupovati kod nas koji punimo BDP”, rekao je Školnik za Index.

Navodi kako je Hrvatska u teškoj gospodarskoj situaciji te da su trgovina i turizam izrazito važni za domaće gospodarstvo.

“Te dvije grane čine ogroman udio u BDP-u. Administrativno onemogućavanje gospodarske aktivnosti nije dobro za zemlju koja je gotovo zadnja u EU po svim gospodarskim trendovima. Ne vidim kako će to doprinijeti razvoju Hrvatske. Postoje primjeri ostalih zemalja koje su to uvodile pa su se opekle i onda su ukinule te zabrane. Želimo još i produžiti turističku sezonu koja traje i duže od 16 tjedana, a u obzir moramo uzeti i prosinac. Uz sve to, Hrvatska je okružena zemljama koje rade nedjelje, bit će odljev novca u druga gospodarstva, drugih država”, upozorava Školnik.

Zakon će ići u javnu raspravu, a čini se da će Zakon podržati i koalicijski partneri, barem kada je u pitanju Radimir Čačić i njegovi Reformisti.

Čačić da Reformisti već sada imaju prijedlog da se zabrana rada ne odnosi na trgovačke obrte, primjerice male kvartovske dućane u kojima su vlasnici ujedno i oni koji rade.

– Mislim da se njima treba dopustiti rad nedjeljom, ako netko, tko je vlasnik obrta želi nedjeljom raditi u malom kvartovskom dućanu neka radi. Pa on ne ugrožava radnika, niti njegovo pravo na slobodan dan – rekao je Čačić.

Neradnu nedjelju u Hrvatskoj najviše zagovara Crkva, dok poslodavci i ekonomisti u toj odluci ne vide puno pozitivnog.

– Vidjeli smo prošle godine što znači za ekonomiju kada se sve zatvori i ništa ne radi. Sada ćemo, dakle, imati 36 dana godišnje u kojima se ne radi, što je ekvivalent jednom mjesecu lockdowna za ugostitelje, ali i maloprodaju – rekao je Vuk Vuković za Index.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.7 ° C
13.8 °
11.9 °
54 %
2.6kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: