8.8 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Objavljena globalna karta rizika od potresa, pogledajte na kakvom tlu živimo u Hrvatskoj

Pročitajte još:

Do većine razornih potresa dolazi dolazi na područjima gdje se sudaraju tektonske ploče, o čemu smo dosta čuli nakon potresa u Zagrebu i Petrinji

Jedan od troje ljudi u svijetu izložen je riziku od potresa, a ta je brojka u zadnjih 40 godina dvostruko narasla. Potresi godišnje nanesu 40 milijardi dolara direktne štete, a koliko nas košta financijski i sami smo se uvjerili kroz zagrebački i petrinjski potres.

Prosječna šteta koju godišnje uzrokuju potresi iznosi oko 40 milijardi dolara direktne ekonomske štete zbog čega je poznavanje seizmičke opasnosti na određenom području postalo jedan od prioriteta.

FM Global objavio je dosad najdetaljniju globalnu kartu koja prikazuje područja koja su najugroženija potresima. Radi se o online alatu koji može uvećati kartu čak do rezolucije od kvadratnih kilometar i pol određenog područja koristeći podatke i modele seizmičkih opasnosti koje omogućuju javno-privatna zaklada Global Earth Model Foundation, kineska Uprava za potrese i američka geološka služba U.S. Geological Survey, piše Forbes.

Karta prikazuje područja označena bojama ovisno o tome u kakvom su riziku od potresa. Svaka boja predstavlja razdoblja u kojima potresi uzrokuju razornu štetu. Ljubičasta boja predstavlja područje u kojoj postoji mogućnost da se svakih 50 godina dogodi razorni potres, što znači godišnji rizik od više od dva posto, piše Forbes.

1111
Foto: fmglobal.com

Crvena boja predstavlja područje na kojem je rizik velikog potresa svakih 100 godina. Narančasta boja predstavlja period od razornog potresa svakih 250 godina, zelena 500 godina, a bijela više od 500 godina ili za to područje jednostavno nema podataka.

Na karti se vidi da je veći dio Hrvatske u narančastoj zoni, a neki djelovi, poput Slavonije, Istre te dio dalmatinskog zaleđa i Primorja su u zelenoj zoni. U crvenoj zoni su zagrebačko i karlovačko područje i Banija.

U našem susjedstvu u daleko većem riziku su Italija, Grčka, Makedonija i Albanija, a u podjednakom riziku kao Hrvatska su najbliži susjedi, Slovenija, Srbija i BiH. Turska je seizmički najaktivnija i na njenom području prevladavaju ljubičasta i crvena boja, odnosno rizik od razornog potresa svakih 50 i 100 godina.

Kako navodi Forbes, u svijetu se godišnje zabilježi tisuću jakih potresa, a to su svi oni jačine od 5.5 po Richteru pa naviše. Do većine razornih potresa dolazi dolazi na područjima gdje se sudaraju tektonske ploče, o čemu smo dosta čuli nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
10.2 ° C
12.1 °
8.1 °
83 %
3.6kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
9 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: