6.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Korisnici doma za starije primili cjepivo, ali ne i potvrdu o cijepljenju: Nitko ne zna kako se to dogodilo

Pročitajte još:

U jednom domu za umirovljenike cijepljeni su svi korisnici i djelatnici, no potvrdu o cijepljenju – nisu dobili. Istražili smo kako je to moguće.

Čim je cjepivo stiglo u Hrvatsku, prvi u redu za cijepljenje bili su stariji i korisnici domova za umirovljenike, kao i djelatnici koji se o njima brinu.

iako su svi cijepljeni te je pravilo da se nakon primanja druge doze cjepiva na licu mjesta izdaje potvrda o cijepljenju, javlja Dnevnik.hr.

“Došli su iz Zagreba cijepiti nas početkom 3. mjeseca. Nismo dobili ama baš nikakvu potvrdu, papir, kartončić, baš ništa. Rekli su nam samo da je cjepivo Pfizerovo. Zaključili smo da potvrdu dobivamo nakon druge doze, a nju su nam došli dati 13. travnja”, kažu za Dnevnik.hr.

Na pitanje gdje je dokaz da su upravo primili drugu dozu, rekli su im da oni to ne izdaju jer nisu ovlašteni te da si potvrdu sami skinu s e-Građana. Iz doma se pitaju kako bi njihovi stariji korisnici, od kojih su neki teško bolesni, trebali pristupiti e-Građanima i sami pronaći potvrdu. “Oni to nemaju, niti znaju što je to uopće. Kako da oni i mi sada dokažemo da smo svi cijepljeni? Pojeo vuk magare”, dodaju.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je za Dnevnik.hr da zaista ne zna kako je tako nešto moguće jer se mora dati neka vrsta potvrde o cijepljenju i, koliko zna, za sada još uvijek nije moguće putem e-Građanina dobiti potvrdu o obavljenom cijepljenju.

”Kao prvo, kada se nekoga cijepi, mora mu se dati neka vrsta potvrde o tome. Kao drugo, koliko znam, za sada još uvijek nije moguće putem e-Građanina dobiti potvrdu o obavljenom cijepljenju. Mislim da su u nekim slučajevima potvrde o cijepljenju, umjesto korisnicima domova za starije osobe, davane glavnoj sestri doma na čuvanje”, pojasnio nam je Kaić. No u ovom domu potvrda nije dana ni ravnateljici doma, ni korisnicima, ni djelatnicima.

Kako doći do dokaza?
Upitali smo Kaića kako onda uopće doći do dokaza o cijepljenju. ”Onaj tko ih je cijepio trebao bi im izdati potvrde, ali svaki zdravstveni radnik koji cijepi u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi može u registru cijepljenih osoba, e-cijepih, provjeriti je li osoba cijepljena, kada i čime te na temelju toga izdati potvrdu”, rekao je Bernard Kaić.

Da su potvrdu o cijepljenju trebali dobiti, potvrdili su nam i iz epidemiološke službe nadležne za mjesto u kojemu je smješten dom. Priznaju da ni oni ne znaju zašto je cijepni tim rekao da im ne smiju izdati potvrdu, ali ističu da je u ovom slučaju riječ o timu koji pripada Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer su im oni pomagali na početku kampanje cijepljenja. ”Potvrdu ćemo mi izdati u roku od 15 minuta, uz ispriku”, kazala nam je glavna epidemiologinja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
91 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: