11.6 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Markotić ima poruku za sve: “Ili se cijepite ili će nam zimmer frei zaista ostati frei, a groblja će opet biti puna”

Pročitajte još:

Stožer je u petak imao presicu na kojoj su još jedanput pričali o važnosti cijepljenja.

Ovaj tjedan imamo gotovo 20 posto više zaraženih nego prošli tjedan. Vili Beroš istaknuo je važnost cijepljenja i pokazao je američki primjer gdje 95.5% umrlih nije bilo cijepljeno protiv korone.

– Prošle jeseni su nas mnogi kritizirali da nismo upozoravali dovoljno na širenje zaraze. Mislim da smo i tada dovoljno upozoravali, ali i sada moramo gledati na jesen. Ova analiza iz Amerike dokaz je da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt! Sad je pravo vrijeme da to riješimo na jesen. Moramo dosegnuti veću procijepljenost – rekao je Beroš.

Ravnateljica Zarazne bolnice u Zagrebu Alemka Markotić upozorila je na brzo širenje delta varijante koronavirusa i na nedovoljnu procijepljenost stanovništva u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

“U bolnicama je vrlo malo bolesnika s covidom što je dobra vijest, ali čini nam se da ćemo opet imati one loše slike. Dva su razloga za to: prvi je širenja delta varijante virusa koji se brže širi od alfa varijante. Drugi razlog je što se dosta kućanstava još nije procijepilo. Dobro je što ove godine imamo cjepivo. Sva cjepiva koja su odobrena u Europi, nakon druge doze štite vrlo učinkovito. Imamo rješenje i izbor koji stoji pred nama”, kazala je Markotić na konferenciji za novinare.

“Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju iz prošle godine pa da za četiri tjedna imamo kraj sezone. Ili cijepljenje ili će nam Zimmer fraj ostati fraj”, kazala je Markotić i dodala da ćemo, ako se ne cijepimo, ponovno puniti bolnice i groblja.

“Imamo opciju da ne budemo kukavice i ispružimo to junačko rame za dva mala uboda i ostvarimo zaštitu za zdravlje i za sebe i druge ili da uskratimo sebi i drugima normalan život”, rekla je Markotić.

Obzirom na širenje delta soja, istaknula je i kako se razmišlja o ubrzanju docjepljivanja drugom dozom u preporučenim vremenskim intervalima.

Što se tiče razvoja lijekova protiv Covida, istaknula je kako je trenutno 6076 različitih kliničkih ispitivanja u svijetu.

– Jedan smjer je da se ispituju lijekovi koji bi mogli eventualno utjecati na umnožavanje virusa, dakle na njegovu replikaciju, a druga skupina lijekova su oni koji djeluju imunomodulatorno, na upalno stanje i imunološki odgovor da bi smanjili tu upalu i oštećenje. Za sada ne vidim niti jedan od tih lijekova da bi uskoro mogao dati neki spektakularan rezultat – rekla je kako za sada općenito nemamo puno antivirusnih lijekova koji su učinkoviti i sami dovoljni za rješavanje virusnih infekcija.

– Ako se nešto u skoro vrijeme i pojavi na tržištu, najvjerojatnije će to biti lijekovi koji će dijelom djelovati na umnožavanje virusa i koji će se morati dati dovoljno rano dok je virus još u cirkulaciji i nije ušao u stanice i različiti biološki lijekovi koje i sada koristimo, a koji bi mogli dijelom utjecati na upalu. S tim da tu moramo biti vrlo oprezni i pametni jer oni mogu djelovati i negativno na naš imunološki odgovor – rekla je.

Pored toga što treba razvijati lijekove i što bi krasno bilo kad bi našli lijek koji bi doista bio učinkovit, naglasila je, još uvijek su cjepiva ta koja su najučinkovitija. Podsjetila je kako su velike boginje, poliomijelitis i razne ospice suzbijeni upravo zahvaljujući cjepivu.

– Uvijek je preventiva daleko bolja od liječenja – dodao je Beroš.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
11.6 ° C
12.6 °
10.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
12 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9316
GBP
1,1692
CHF
1,0244
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: