17.7 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

NAJNOVIJA ODLUKA STOŽERA: Božinović objavio novu odluku o maskama!

Pročitajte još:

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije govori o najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Prije tjedan dana smo imali 118 novoobljenih, a tjedan dana prije toga 113 novooboljelih. Prosječna incidencija po županijama je 25.3, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj županiji. HALMED je zaprimio 2194 prijava na nuspojave od cjepiva Pfizer, 410 prijava na cjepivo Moderna, 1480 na cjepivo AstraZeneca i 37 na cjepivo Johnson&Johnson”, kazao je Krunoslav Capak.

“Nova odluka se odnosi na nužnu mjeru obveznog korištenja maski za lice koja propisuje sva uobičajena mjesta gdje je potrebno korištenje maski. Maske se, naravno, ne moraju koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja je objavio HZJZ.

Novost je da se medicinske maske neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno kada se na događanju nađu samo osobe koje posjeduju digitalnu potvrdu”, rekao je na pressici.

“One će sve više biti zamjena za nošenje maski. Na idućoj konferenciji ćemo, pod uvjetom da svi imamo potvrdu, biti bez maski”, dodao je.

“Naše očekivano prolazno vrijeme na kraju lipnja nije onako kako smo predviđali, stoga naglašavam da je važno da i dalje nastavimo s ovim procesom. Mišljenja sam da smo još prošle godine upozoravali na posljedice pandemije. Tada nismo imali rješenje, no sada ga imamo, a to je cijepljenje. To je najvažniji zdravstveni proces koji se trenutno odvija u zemlji. Podaci američkih stručnjaka kažu da cijepljenje može spriječiti gotovo svaku smrt od covida-19. Interes za cijepljenje ne može se podići podmićivanjem. Cjepivo je najvrijedniji znanstveni proizvod koje ima direktan utjecan na njihovo zdravlje i život”, rekao je Beroš.

I ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić je pozvala građane da se cijepe kako se ne bi dogodilo da nam opet budu pune bolnice, javlja Jutarnji.

“Iako u našoj bolnici nema puno pacijenata, dosta smo toga vidjeli u posljednjih godinu i pol i ne želimo to opet vidjeti, ali mogli bismo opet. Dva su razloga zbog kojih bi takve slike iz bolnica mogli ponovno gledati. Prvo, delta varijanta brzo se širi, a drugo, pučanstvo se nije dovoljno procijepilo. Uzmemo li Ujedinjeno Kraljevstvo i njihovih 48 posto, vidjet ćemo da je to nedovoljno. Delta varijanta koronavirusa preuzela je 95 posto svih izolata. Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci biti zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja. Ne budimo kukavice, pružimo rame za ta dva mala uboda. Ako se cijepimo, možemo imati normalni život”, zaključila je Markotić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
17.7 ° C
18.3 °
16 °
58 %
5.1kmh
0 %
Pon
18 °
Uto
22 °
Sri
19 °
Čet
16 °
Pet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9287
GBP
1,1665
CHF
1,0246
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: