16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Načelnik Uprave za granicu o snimkama Potrage na kojima migrante tuku: ‘Ne postoji ta zapovijed’

Pročitajte još:

Na hrvatsko-bosanskoj granici nastala je snimka na kojoj se vidi kako grupa maskiranih osoba u opremi nalik policijskoj palicama i batinama grupu ilegalnih migranata tjera prema BiH. Riječ je o video materijalu koji je snimila mreža istraživačkih novinara Lighthouse Reports koju čine novinari i mediji iz Nizozemske, Švicarske, Njemačke Austrije, Francuske, Nizozemske i Hrvatske.

Ako su maskirane osobe pripadnici hrvatske policije onda je ovdje riječ o teškom kršenju zakona, kako hrvatskog, tako i međunarodnog i o teškom kršenju pravila službe, kako se vidi na snimkama koje donosi RTL Potraga riječ je o nemoćnim, iscrpljenim, nenaoružanim civilima. O snimkama je u RTL Direktu govorio načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno.

“Ne bih se usudio reći da se radi o dokazima. Mi smo pred neki dan obavješteni pred postojanu ove snimke. Danas u 12 sati smo prvi put vidjeli dio snimke koji se odnosi na zamahivanje i udaranje palicama. Večeras sam u redovnom terminu vidio kompletnu emisiju koja je puštena. Po svim rezultatima osmomjesečnog istraživanja mogu reći na prvu, ne bih htio zvučati da relativiziram snimku koja je dojmljiva, ali ima nekih nelogičnosti. Od dijela u kojem se govori o ozljedama. Čim smo vidjeli snimku, vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će otići na pretpostavljeni teren. Obzirom da je riječ o izjavama novinara, pozvali smo danas odmah na emitiranje snimke i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju je li to Šurlić ili ne jer je riječ o šumi i to ne možemo vidjeti. Stručni tim ide sutra tamo i razgovarali smo s kolegicom vašom Derifaj da očekujemo pomoć s vaše strane da se dobiju relevantne informacije kako bi se moglo detaljno ustanoviti odgovornost policijskih službenika”, kazao je.

Na konstataciju da je jasno da osobe na snimci imaju policijsku opremu, Ničeno je kazao da dio izgleda tako.

“Jedan od vaših sugovornika u emisiji je rekao da je to oprema koja se može javno nabaviti. Zaista ne znam je li ovo jakna hrvatske interventne policije, ali ovi detalji koji su uvečani, ja sam to vidio sada. To nam danas nije bilo prikazano”, kazao je.

Ničeno je kazao i da se na snimci ne radi o uobičajenom postupanju prema migrantima.

“Ne postoji zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali ili tukli”, kazao je.

“Nije standardna procedura da se zamahuje ili prijeti udarcem prema migrantima ali nije ni premlaćivanje migranata kao što je to pokazano na slici da su klečali a netko ih je tukao. Sad je to pitanje. Osam mjeseci događaj koji je trajao i pitanje je što se kad u kojem trenutku dogodilo”, kazao je Ničeno.

Kazao je da je teško relativizirati snimku, ali da se bi se utvrdile činjenice da se sve treba provjeriti.

“Neke moje izjave su izvađene iz nekog konteksta u prilogu, primjerice s Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost gdje smo govorili o učinkovitosti istraga – rekli smo da od novinara očekujemo da dostave sve podatke da ih možemo provjeriti. Od gospođe Voegele tražili smo za prijašnji snimak kako bi istraga bila učinkovita obzirom da prvogranična policija ne radi provjere sama o sebi. Istražitelji koji to rade, bilo bi dobro imati originalnu snimku da se vidi što je na njoj montirano, što nije. Putem Europola je zatražena snimka i ona nam je uskraćena. Pitanje je provjere da se istraži sve”, kazao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
13.9 ° C
16.1 °
11 °
41 %
4.6kmh
20 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
12 °
Uto
9 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: