20.8 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Policajka pala na snijegu i teško se ozlijedila. Hrvatske ceste morat će joj platiti

Pročitajte još:

Policajka će ukupno dobiti 88.000 kuna jer je zbog neočišćene ceste pala i teško se ozlijedila na dužnosti

Jedna je policajka dobila odštetu od Hrvatskih cesta jer je na dužnosti pala na ulici i teško se ozlijedila. Nesreća se dogodila ispred pekarnice u Jasenovcu u veljači prošle godine, u trenutku kada je preuzimala smjenu od svojih kolega, piše portal Danica.

Svjedoci, policajci Matija i Alen, upravo su s njom bili odradili smjenu od 20 navečer do 8 ujutro.

Nesreća se dogodila u 8.15 ujutro. Svjedoci kažu kako je policajka bila u radnoj odjeći i obući, odnosno službenim zimskim čizmama te da je te noći padao snijeg kojeg je bilo i na cesti. Marina je hodala kolnikom jer je nogostup bio zatrpan velikim snijegom i parkiranim vozilima.

Prometni vještak ustanovio je kako je policajka u Ulici hrvatskih branitelja ispred Pekarne Pecolaj izlazila na kolnik te se poskliznula i pala.

“U trenutku pada bila je u normalnom hodanju i kretala se brzinom od 4,7 km/h. Na mjestu nesreće rubni dio površine kolnika je pod nagibom od 14 posto u dužini od 0,7 metara, nakon čega se nagib smanjuje na 2 posto, pa hodanje takvim površinama koje su mjestimično zaleđene sigurno može izazvati neravnotežu i pad”, naglasio je sudski vještak.

Hrvatske ceste kažu da nisu oni krivi
Hrvatske ceste, međutim, osporile su sve navode tvrdeći kako je “cesta održavana po pravilima struke te je za nastanak nezgode odgovorna i policajka koja nije prilagodila svoje kretanje zimskim uvjetima na cesti te nije koristila nogostup”.

No, sud je odbio njihovo svjedočenje tvrdeći kako je “uzrok nastanka štetnog događaja činjenica da je na kolniku bilo snijega, a ispod njega vjerojatno i leda, što je dovelo do klizavosti površine kolnika i poskliznuća tužiteljice”

“Iz iskaza svjedoka proizlazi da u momentu nastanka ovog štetnog događaja cesta nije bila očišćena u potpunosti od snijega, a time niti sigurna za promet motornih vozila i kretanje pješaka”, zaključio je sudac.

Policajki Marini dosuđena je odšteta od 65.000 kuna, naknada za tuđu pomoć u kući od 4800 kuna te joj Hrvatske ceste moraju pokriti i gotovo 18.000 kuna troškova postupka. Ukupno, dakle, oko 88.000 kuna, a postane li presuda pravomoćna iznos bi s kamatama mogao premašiti 100.000 kuna.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.1 ° C
21.6 °
17.1 °
38 %
5.1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: