6.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Policija kreće u lov na napadače na novinare kojima prijete i dalje: HND i MUP poručuju: Prijavite ih sve!

Pročitajte još:

‘Nedopustiva hajdučila kao nedavno pri napadu na TV Slovenije.’ Napade na novinare osudili svi, ističe se krivnja kolovođa i huškača na javnoj sceni

Policija traži napadače na naše kolege, ali i na organizatore najvećeg prosvjeda protiv covid mjera i protiv cijepljenja. Prijete im kazne, a osude napada stižu za svih strana. Istovremeno nedopustivom pritisku, vrijeđanju i prijetanjama i dalje su izloženi mnogi novinari. Irena Pirjać.

Najmasovniji do sada, jučerašnji prosvjed protiv COVID potvrda ostao je u sjeni incidenata i napada na novinare. Neprijavljivanjem prosvjeda okupljeni su prekršili tri zakona i odluku o nužnim epidemiološkim mjerama, kažu iz policije, koja za organizatorima traga, iako je “Bijeli tihi marš” danima najavljivan na društvenim mrežama.

– Mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama. U tijeku su intenzivne mjere da se taj potencijalni organizator ili više njih kriminalistički obradi i podnese prijedlog prema prekršajnom sudu – rekao je za RTL Davor Posilović, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke.

Posilović kaže da broj okupljenih nije bio iznenađenje te zaključuje da je prosudba angažiranog broja policijskih službenika bila takva da su u pravilu spriječili teže incidente.

Policija traga i za napadačima na RTL-ova novinara Gorana Latkovića, koji je za vrijeme izvještavanja s terena napadnut s leđa udarcima u glavu i rebra.

– U početnoj fazi će se izvršiti detaljna analiza svih snimki kojima mi raspolažemo. Ali i onih snimki kojima raspolažu neke druge institucije, prvenstveno Grad Zagreb – najavio je Posilović.

– Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje – poručuju iz Ureda predsjednika.

– Najoštrije osuđujem napad na novinara @vijestihr Gorana Latkovića koji je fizički napadnut danas popodne dok je izvještavao s prosvjeda organiziranog danas u Zagrebu – rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Postupke prosvjednika prokomentirao je i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

– Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara @golatkovic dok je izvještavao za RTL – napisao je Milić na Twitteru.

Iz HND-a također osuđuju incidente.

– Nama su se obratile sve redakcije koje su izvještavale jučer s prosvjeda. I svi su imali verbalne napade ili fizičke kao što se dogodio našem, odnosno vašem kolegi Goranu Latkoviću. Za nas je to zastrašujuće – kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Dio prosvjednika uputio se i na javni radiotelevizijski servis HRT-a, gdje ih je dočekala interventna policija.

Takva nedopustiva hajdučija, kažu u HND-u, podsjeća na nedavni napad na Slovensku televiziju, prenosi RTL.

– Svojim objavama posebice se želim osvrnuti na društvenim mrežama, raznorazne kolovođe takvih prosvjeda još više potiču ljude na mržnju, još više huškaju ljude na novinarske ekipe. Nažalost, ja moram reći da nisam siguran da smo završili s ovom serijom napada – napisala je pučka braniteljica, koja najavljuje kako će pomno pratiti zbivanja.

A oni su se nastavili i na društvenim mrežama. Dio novinara dobio je i još uvijek dobivaju prijatnje i uvredljive poruke. Policija i HND pozvali su da se svi napadi prijave.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
6.6 ° C
7.2 °
5.1 °
89 %
2.1kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
26 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: