2.7 C
Zagreb
Srijeda, 17 travnja, 2024

Ruski veleposlanik: ‘Ako BiH želi u NATO to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je ruska reakcija. Ukrajina je pokazala što očekujemo‘

Pročitajte još:

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija “navodno priprema neki plan”

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov izjavio je kako ta zemlja ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a ali je upozorio kako i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost sukladno svojim interesima.

“Ako ona (BiH) odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov za TV Federacije BiH (FTV) izričući tako jedva skrivenu prijetnju.

Ustvrdio je ipak kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH kroz tvrdnje da Rusija “navodno priprema neki plan”.

“Nemamo mi nikakvih planova. Mi ćemo reagirati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju”, kazao je ruski veleposlanik dodajući kako je članstvo BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti.

Time je aludirao na odlučno odbijanje dužnosnika iz reda bosanskih Srba predvođenih Miloradom Dodikom da dopuste bilo kakav dalji korak koji bi vodio ka punopravnom članstvu BiH u NATO-u.

‘Mirovna misija’ u Ukrajini
Ruski je veleposlanik odbacio tvrdnje kako njegova zemlja uz Dodikovu pomoć koji snažno zagovara savezništvo s Moskvom destabilizira BiH opisavši to kao “laži i gluposti”. Tvrdi kako njegova zemlja ne vodi rat nego je zapravo u nekoj vrsti mirovne misije jer Ukrajince “oslobađa od nacističke prijetnje”.

“Nismo mi u ratu s Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija”, kazao je Kalabuhov.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
3 ° C
3.8 °
1.8 °
90 %
3.1kmh
20 %
Sri
11 °
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
13 °
Ned
7 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: