23.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Agenti SIPA-e upali u kuću uhićenog šefa suda BiH: Sumnjaju da je pogodovao Mamiću

Tužiteljstvo sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić vezano za odluke o izručenju u Hrvatsku

Pročitajte još:

Pripadnici SIPA-e pretresli su jučer navečer kuću pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, doznaje bosansko-hercegovački portal Istraga. Pretres je obavljen nakon što je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Debeveca koji je uhićen prije skoro dva mjeseca zajedno sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem.

Prema informacijama Istrage, protiv Debeveca je proširena istraga zbog sumnje da je počinio kaznena djela primanja poklona i drugih oblika koristi, a u vezi sa slučajevima koji su se vodili na Sudu BiH.

U pitanju su, kako doznaju, dva predmeta. Prvi se odnosi na slučaj Zdravka Mamića, koji je u bijegu od hrvatskog pravosuđa otišao živjeti u BiH. Drugi slučaj se odnosi na postupak koji se vodio pred Upravnim odjelom Suda BiH i u pitanju je tvrtka Kramar iz Ljubuškog.

Sumnjaju da je Debevec pogodovao Mamićima
Tužiteljstvo BiH sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić – vezano za odluke Suda BiH koje su se odnosile na postupke izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku – kao i deblokadu računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna KM, a čiji je vlasnik bio Mamićev sin.

Kako sumnja Tužiteljstvo, piše Istraga, sve je dogovoreno u Grudama gdje su se susreli Debevec i Mamić, a glavni posrednik je bio hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac.

Mamić je, sumnja Tužiteljstvo, odlučio Ranku Debevecu pokloniti sat u vrijednosti od 15 tisuća eura, a posrednik prilikom predaje sata bio je poduzetnik Palac. Spomenuti sat jučer su pripadnici SIPA-e tražili u stanu Ranka Debeveca, ali ga, prema informacijama Istrage, nisu pronašli.

Drugi krak proširene istrage
Drugi dio proširenja istrage odnosi se na odluke Suda BiH u vezi s kompanijom Kramar iz Ljubuškog koja se bavi uvozom automobila. Tužiteljstvo BiH sumnja da je kompanija Kramar, također preko poduzetnika Palca, uspjela isposlovati presudu kojom joj je omogućen povoljniji uvoz automobila u BiH. Zauzvrat je, kao mito, treća osoba, povezana s predsjednikom Suda BiH, dobila automobil Polo.

Suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić uhićeni su 18. prosinca prošle godine zbog sumnje da su nezakonito izdavali naredbe za prisluškivanje telefona. Od tada su obojica u pritvoru. Prilikom uhićenja, Debevec je bio u društvu dekana Stomatologije Muhameda Ajanovića koji je, također, bio u odličnim privatnim vezama s poduzetnikom Palcem.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24.8 ° C
25.8 °
24.1 °
44 %
3.1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: