15.5 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Lavrov iznio uvjete za kraj rata: ‘Ispunite ih za svoje dobro’

Pročitajte još:

Prijedlozi Moskve za rješavanje problema u Ukrajini dobro su poznati Kijevu, a Ukrajina će ih ili ispuniti za svoje dobro ili će o tome odlučiti ruska vojska, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za agenciju Tass.

“Naši prijedlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija pod kontrolom režima, uklanjanje prijetnji sigurnosti Rusije koje od tamo dolaze, uključujući naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Smisao je jednostavan. Ispunite ih za svoje dobro. Inače će o pitanju odlučiti ruska vojska”, citirala je državna novinska agencija Lavrova u ponedjeljak navečer.

Službena Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “demilitarizaciju” i “denacifikaciju” svog susjeda. Kijev i njegovi zapadni saveznici to nazivaju agresijom u imperijalnom stilu s ciljem otimanja zemlje, podsjeća Reuters.

U rujnu je Moskva, nakon održavanja referenduma koje su Kijev i njegovi saveznici odbacili kao lažne i nezakonite, objavila aneksiju četiri ukrajinske pokrajine – Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedjelju da je Rusija spremna pregovarati sa svim stranama uključenima u rat u Ukrajini, ali da su Kijev i njegovi zapadni podupiratelji odbili pregovore.

I Kijev i Washington ocjenjuju da Rusija ne želi pregovore, pri čemu Moskva ne odgovara na ukrajinske preduvjete, koji uključuju i potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući i Krim, koji je okupiran 2014. godine.

Lavrov je za Tass rekao da je, kada je riječ o tome koliko će sukob trajati, “loptica u dvorištu režima, a iza njega stoji Washington”.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak
14.5 ° C
16.7 °
11.9 °
72 %
6.2kmh
20 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: