12.4 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Pogledajte kako izgleda erupcija vulkana na Islandu, lava izlazi na površinu

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je jučer nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, priopćio je državni Meteorološki ured

Pročitajte još:

Vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavika i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna na otoku Reykjanesu. Islandska vlada rekla je da vulkanska erupcija duž kratera od 4 kilometra ne predstavlja nikakvu prijetnju za ljude jer je najbliži grad Grindavik već evakuiran iz predostrožnosti. Glasnogovornik je rekao da se prati rizik za infrastrukturu, ali nema smetnji u međunarodnom zrakoplovstvu.

Islandska vlada: Vulkanska erupcija ne predstavlja prijetnju
Islandska vlada rekla je da vulkanska erupcija duž kratera od 4 kilometra ne predstavlja nikakvu prijetnju za ljude jer je najbliži grad Grindavik već evakuiran iz predostrožnosti. Glasnogovornik je rekao da se prati rizik za infrastrukturu, ali nema smetnji u međunarodnom zrakoplovstvu.

“Imajte na umu da ova erupcija oslobađa znatne količine otrovnih plinova i ljudima se strogo savjetuje da ne posjećuju mjesto erupcije dok službe za hitnu pomoć i znanstvenici procijene situaciju.

Ova erupcija uslijedila je nakon intenzivne seizmičke aktivnosti u proteklih nekoliko dana i klasificirana je kao pukotinska erupcija. Erupcije pukotina obično ne rezultiraju velikim eksplozijama ili značajnom proizvodnjom pepela raspršenog u stratosferi”, kazao je glasnogovornik.

Predsjednik Islanda: Zaštita života i infrastrukture je prioritet
“Prioritet vlade bit će zaštita života i infrastrukture”, rekao je islandski predsjednik Guðni Th. Jóhannesson nakon erupcije vulkana.

Civilna zaštita zatvorila je pogođeno područje. Sada čekamo vidjeti što nam spremaju sile prirode. Spremni smo i oprezni”, objavio je islandski predsjednik na društvenoj mreži X.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.7 ° C
12.2 °
8.1 °
84 %
0.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °
Čet
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: