15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Ukrajina objavila da ima potpunu kontrolu nad Limanom: ‘Grad je očišćen’

Pročitajte još:

Putinov saveznik, čečenski vođa Ramzan Kadirov, u subotu je pozvao na promjenu strategije i upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja

Ukrajina je u nedjelju objavila da je uspostavila potpunu kontrolu nad istočnim gradom Limanom, što je najveće postignuće Kijeva na ratnom polju od osvajanja Izjuma u rujnu.

„Od 12:30 je Liman potpuno očišćen“, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u kratkoj objavi na svom Telegram kanalu.

Ruska strana u nedjelju još nije komentirala status izgubljenog grada, no o tome se naširoko govori u proruskim vojnim kanalima na istoj aplikaciji.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da povlači vojsku s tog područja radi „nastanka prijetnje opsade“.

Ovaj posljednji poraz ruske vojske dolazi nedugo nakon što je predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio aneksiju četiri regije koje predstavljaju gotovo petinu ukrajinskog teritorija, no koje nisu pod ruskom kontrolom, poput oslobođenog Limana.

Ruske snage osvojile su taj gradić u svibnju te su ga koristile kao važno logističko i prometno čvorište za svoje operacije na sjeveru regije Doneck. Njegov gubitak najveći je poraz Rusije od velike protuofenzive ukrajinskih snaga ranije ovaj mjesec u regiji Harkiv.

Serhij Hajdaj, guverner regije Luhansk, rekao je da kontrola nad Limanom omogućuje Ukrajini da vrati i ostatak izgubljenog teritorija u njegovoj regiji nad kojom je Moskva proglasila potpunu kontrolu početkom srpnja, nakon tjedana sporog proboja.

Liman se nalazi nekoliko desetaka kilometara od granice s tom regijom te je u blizini većih gradova Severodonecka i Lisičanska. „Oslobađanje tog grada u regiji Doneck jedan je od ključnih faktora za daljnju deokupaciju regije Luhansk“, napisao je Hajdaj na Telegramu u nedjelju.

Zelenskij je u subotu najavio nadolazeće brze uspjehe u te dvije regije koje su i dalje većinom pod ruskom kontrolom. „Tijekom prošlog tjedna povećao se broj ukrajinskih zastava u Donbasu. Bit će ih još više za tjedan dana“, poručio je ukrajinski predsjednik.

Bijes u Rusiji
Novi neuspjesi na bojnom polju potaknuli su nove kritike unutar Rusije prema vojnom vodstvu. Putinov saveznik, čečenski vođa Ramzan Kadirov, u subotu je pozvao na promjenu strategije, uvođenje „ izvanrednog stanja u graničnim regijama“ te upotrebu taktičkog nuklearnog naoružanja.

Washington i NATO objavili su da će odlučno odgovoriti na korištenje takvog oružja. Američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu je rekao da će pad Limana predstaviti nove probleme za rusku vojsku. „Vrlo smo ohrabreni onime što sad vidimo“, kazao je na konferenciji za medije. Naglasio je kako se taj grad nalazi na ključnim ruskim opskrbnim linijama.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: