16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Vili Beroš nije uzeo booster jer kaže da ima antitijela. Epidemiolog: To ništa ne znači

Pročitajte još:

Ministar zdravstva tvrdi da mu je preporučeno da se ne cijepi booster dozom jer ima 40.000 antitijela, a istodobno tvrdi da se ne bi trebalo testirati na antitijela prije treće doze

U trenutku kada je jasno da procjepljivanje građana s dvije doze cjepiva nije dalo zadovoljavajući postotak koji bi jamčio kolektivnu sigurnost i kada se građane pokušava potaknuti na uzimanje i treće doze, ministar zdravstva Vili Beroš dao je neobičnu izjavu.

On je na pitanje hoće li se cijepiti booster dozom, iako je već dvaput cijepljen, a i prebolio je covid-19, poručio da se nedavno testirao te da ima vrlo visok broj antitijela, zbog čega mu dodatno cijepljenje nije preporučeno. “Međutim, kada to struka procijeni, nemam nikakvih problema ponovno se testirati i cijepiti”, dodao je Beroš.

Index je tražio pojašnjenje njegove izjave. Upitali su ministra kojim se testom testirao, koliko ima antitijela i bi li svakome preporučio testiranje na antitijela prije booster doze.

Beroš nam otkrio koliko ima antitijela te rekao da ne bi trebalo na testiranje prije booster doze
“Imam oko 40.000 antitijela, ali vrijednosti se razlikuju ovisno od testa do testa. Struka će odrediti kako dalje. Moje mišljenje je da, s obzirom na to da nema kontraindikacije za primjenu cjepiva s obzirom na količinu antitijela, a poglavito u kontekstu dolaska omikrona, ipak ne bi trebala biti preporuka da se testira na antitijela prije booster doze”, rekao je Indexu ministar Beroš.

Kad je riječ o booster dozi, imunolozi su složni kako je šest mjeseci nakon druge doze cjepiva protiv covida potrebno docjepljivanje booster dozom, a prije nekoliko dana su izašle preporuke HZJZ-a po kojima se već nakon tri mjeseca od druge doze može cijepiti booster dozom. Sad se postavlja pitanje može li test na antitijela otkriti kada je točno vrijeme za booster dozu, a kako kaže struka, odgovor je da ne može.

Šef Hrvatskog epidemiološkog društva: Treba se cijepiti booster dozom
Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslav Venus, za Index je rekao da se treba cijepiti booster dozom i da se ne treba obazirati na serološke testove kojima se utvrđuje koliko osoba ima antitijela. Objasnio nam je i zašto.

“Ja svojim pacijentima savjetujem da se svakako cijepe booster dozom. Po meni i po službenom stavu HZJZ-a ne propisuje se serološko testiranje na antitijela prije docjepljivanja booster dozom. Stvar je u tome što nitko nikad nije napisao koliko je antitijela gornja, a koliko donja granica da bi se znalo po tome koliko je antitijela potrebno imati, pa da se ne treba uzeti booster doza. Brojne su metode i granične vrijednost”, rekao je Venus za Index.

“Nije preporučljivo provoditi testiranja na antitijela prije booster doze”
Objašnjava kako se klasično serološko testiranje radi da bi se osobi moglo reći koliki broj antitijela ima, ali ne i koliko su kvalitativno dobra ta ista antitijela.

“Da bi se to postiglo, treba još napraviti neutralizacijski test, a to se ne radi rutinski. Ako imate velik broj antitijela, onda je sigurno da će većina biti dobra, ali koliko je to zapravo sigurno ili ne, nitko još nije rekao. Ključno je da se kaže da moramo ujednačiti metodu, npr. ako imate 100 i više antitijela, da to onda znači da imate zaštitu, a ako imate manje, onda ne. Problem je što to nije utvrđeno”, naglasio je dr. Venus.

“Ne možete se predozirati antitijelima”
Smatra kako nije preporučljivo provoditi testiranja na antitijela prije booster doze.

“Svakako je preporučljivo uzeti booster dozu bez obzira na broj antitijela, ne možete se predozirati antitijelima”, kazao nam je dr. Venus.

Pitali smo ga bi li kao stručnjak preporučio ministru da uzme booster dozu.

“Ministar ima svog liječnika, vjerojatno su mu preporučili što treba učiniti. Ja svakako svim svojim pacijentima preporučujem da se docijepe booster dozom”, rekao nam je dr. Venus.

Njemački liječnici ne preporučuju testiranje na antitijela za opću upotrebu
Takvog su mišljenja i njemački liječnici.

Andreas Bobrowski, predsjednik Strukovnog udruženja njemačkih laboratorijskih liječnika, nedavno je izjavio da se testiranje na antitijela ne preporučuje za opću upotrebu.

Iz takvih testova važne informacije o tome koliko su uspješne bile prve dvije doze mogu dobiti oni koji su podložni zarazama ili su općenito imunokompromitirani, objašnjava.

Znanstvenici se, naime, nisu usuglasili u tome kolika je razina antitijela jamstvo za sigurnu zaštitu, a to znači da se čak i nakon takvog testa možete osjećati nesigurno.

Njemački imunolog: Ne postoje utvrđene granice antitijela da bi se znalo da je osoba zaštićena
Njemački imunolog Carsten Watzl navodi da booster doza neće samo obnoviti razinu vašeg imuniteta nego i omogućiti djelotvorniju zaštitu od one koju ste imali nakon druge doze.

“Svaki put kada imunosni sustav dođe u doticaj s uzročnicima bolesti ili cjepivom, on postaje snažniji i izdržljiviji”, objašnjava Watzl.

Ako se odlučite testirati na antitijela, važno je da metoda testiranja omogućuje rezultate koji se mogu uspoređivati. To je moguće ako se primjenjuje standard Svjetske zdravstvene organizacije koji se izražava u mjernoj jedinici BAU/ml (BAU = Binding Antibody Units).

Međutim, ne postoji utvrđena granica za BAU/ml iznad koje se osoba smatra zaštićenom, napominje Watzl, koji vjeruje da nije važno znati količinu antitijela prije treće doze.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: