15.8 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Završeno glasovanje o Berošu u Saboru: Vili Beroš ostaje ministar zdravstva

Pročitajte još:

Za njegov opoziv je glasalo 57 zastupnika, protiv opoziva njih 75, uz jedan suzdržani glas.

Ministar zdravstva Vili Beroš uživa povjerenje Hrvatskog sabora, pokazalo je u srijedu saborsko glasovanje.

Da se Berošu iskaže nepovjerenje glasovao je 57 zastupnika. Prijedlogu se usprotivilo njih 75, uz jednog suzdržanog.

Oko 12 sati na dnevni red došla je i točka izglasavanja nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Zastupnici su prije toga zatražili stanku.

Nakon stanke, za iskazivanje nepovjerenja je glasovalo 57 zastupnika, protiv 75. Ukupno su glasovala 133 zastupnika.

Razlozi za opoziv svima su jasni – nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr., rekao SDP-ov Peđa Grbin govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je podsjetio na niz afera koje su se događale u zdravstvu – nefunkcioniranje platforme “cijepi se”, cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem i poslova bivšim ministrima, te slučaj dr. Dijane Zadravec iz Klinike za tumore pročitavši transkript razgovora između Beroša i Zadravec.
Uoči glasovanja oporba je ponovila da je ministar Beroš trebao sam dati ostavku.

„Djeci se ne mogu tek tako oduzimati superheroji, no činjenica je da smo u borbi s koronom podbacili, da je ministar podbacio jer brojke su neumoljive”, kazala je Marija Selak Raspudić (Most) navodeći kao smo u svijetu pri vrhu po smrtnosti i da netko za to mora odgovarati.

Da je ministar trebao sam otići smatra i Daniel Spajić (DP).

U uređenim i normalnim državama kada se otkrije namještanje poslova , kada bolnice nemaju lijekove, kada cijepljenje ne funkcionira ministar sam podnosi ostavku, kazao je Peđa Grbin (SDP).

Sam ministar u saborskoj raspravi odbacio je sve optužbe kazavši da su konstruktivne kritike dobrodošle, no one bazirane na neistinama i konstrukcijama su za najveću osudu, a pogotovo kad se kritizira zdravstveni sustav koji je iznio borbu s covidom. „To smatram pljuskom svim hrvatskim građanima”, rekao je Beroš.

I premijer Andrej Plenković odbacio je oporbene prozivke i primjedbe na račun hrvatskog zdravstvenog sustava i ministra Beroša poručivši da Beroš ostaje, a reforme će se provesti.

Odlučno je odbacio i prozivke o neuspjehu cijepljenja, tvrdnje da su ljudi ostajali bez lijekova i da zdravstveni sustav nije funkcionirao.

Da stoje iza ministar Beroša isticali su i zastupnici HDZ-a ocijenivši zahtjev oporbe za smjenom jeftinim politiziranjem i populizmom, pamfletom te iznošenjem neistina.

„Rijetko sam vidio tako površno, nestručno, neargumentirano i konfuzno napisan dokument… dokument je običan pamflet prepun velikih ali ispraznih riječi, prepun paušalnih ocjena i ničim utemeljenih tvrdnji, a ono malo podataka koje se u njemu mogu naći su naprosto krivi i neistiniti”, kazao je u raspravi Željko Reiner (HDZ) i poručio oporbi: „Sramite se”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.4 ° C
19.3 °
15.8 °
65 %
5.7kmh
0 %
Uto
16 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: