6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Hrvatska gori! Upravo se upalio meteoalarm: Pogledajte prognoza po gradovima

Pročitajte još:

U cijeloj Hrvatskoj danas je iznimno vruće i dnevna je temperatura svugdje iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a crveno upozorenje izdano je za područje Splita i Osijeka

Gradovi u kojima treba izbjegavati izlazak van bez potrebe su Osijek, Sisak, Kutina, Varaždin, Bjelovar, Koprivnica, Ogulin, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Split i svi gradovi u Slavoniji

Ekstremne temperature danas se očekuju u cijeloj Hrvatskoj, a od gradova su pod velikim rizikom Osijek, te nešto malo manje Zagreb. Cijela istočna Slavonija je u crvenom cijeli dan, ostatak Hrvatske u narančastom, a prognoze kažu da bi Osijek danas mogao ići čak do 40 stupnjeva, a živa će se u većini Hrvatske penjati do 38 stupnjeva.

1 11

Osječani danas moraju biti iznimno oprezni, naročito djeca, stariji svi koji imaju problema s tlakom i srcem.

Zagreb, Karlovac, Gospić, dolina Neretve i Knin također će biti izrazito vrući, Knin se već jučer ‘kuhao’ na nešto malo više od 38 stupnjeva, a u Splitu je već jutros prije 9 sati bilo preko 30 stupnjeva, kao i na Hvaru i u Makarskoj.

2 9

Gradovi u kojima treba izbjegavati izlazak van bez potrebe su još Sisak, Kutina, Varaždin, Bjelovar, Koprivnica, Ogulin, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Split i svi gradovi u Slavoniji. Karta DHMZ-a prikazuje izrazito ekstremne temperature:

3 4

Tek u Istri i Sjevernoj Dalmaciji se očekuje nešto niža temperatura, ali ni u tim područjima neće biti manja od 36 stupnjeva.

Stoga je kod velikih vrućina potrebno rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer zbog pojačanog znojenja može doći do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Boravak na izravnom suncu treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih pola sata.

Preporuka je i nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala te zaštita glave od izravnog sunca, redovito korištenje sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a kod novorođenčadi i male djece treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: