15.2 C
Zagreb
Srijeda, 8 svibnja, 2024

Zakazana je izvanredna presica Vijeća Ruske Federacije: Rusija u petak uvodi ‘vojno stanje‘?

Pročitajte još:

“Uvođenje vojnog stanja vlastima će omogućiti uvođenje vojne cenzure kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne uprave”

Vijeće Ruske Federacije u petak bi trebalo održati izvanredni sastanak što je, kako izvještava The Guardian, izazvalo niz špekulacija u Moskvi da bi u čitavoj Rusiji moglo biti uvedeno tzv. vojno stanje koje državnim vlastima daje ogromne ovlasti, a građanima značajno ograničava slobodu kretanja i govora. Vojno stanje u Rusiji posljednji je put bilo uvođeno u nekoliko navrata tijekom Drugog svjetskog rata.

Guardian citira utjecajnu rusku političku analitičarku Tatjanu Stanovu koja je u srijedu navečer na svojem profilu na Twitteru objavila da bi uvođenje vojnog stanja bilo “logično”.

Uvođenje vojnog stanja vlastima će omogućiti uvođenje vojne cenzure kao i veću tajnost svih aktivnosti države i lokalne uprave, napisala je ruska politička analitičarka Tatjana Stanova na Twitteru. Njene riječi citirao je The Guardian nakon što je izašla vijest da bi u petak trebao biti izvanredni sastanak Vijeća Ruske Federacije.

Špekulira se da bi u čitavoj Rusiji moglo biti uvedeno ‘vojno stanje’ koje državnim vlastima daje ogromne ovlasti, a građanima ograničava slobodu kretanja i govora. Ono je posljednji puta uvođeno nekoliko puta tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj potez omogućiti će automatsko produljenje mandata svim izabranim institucijama i dužnosnicima. Vijeće Ruske Federacije na posljednjem sazivanju dalo je odobrenje predsjedniku Vladimiru Putinu za angažman oružanih snaga u inozemstvu, dva dana prije početka invazije na Ukrajinu.

Službeno, na dnevnom redu izvanredne sjednice sazvane za petak je donošenje paketa antikriznih mjera kao odgovor na zapadne sankcije.

Guardian podsjeća da je do sada diljem Rusije pritvoreno više od 6.500 građana zbog sudjelovanja u antiratnim prosvjedima.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
15.2 ° C
15.5 °
14.1 °
91 %
0.5kmh
40 %
Sri
19 °
Čet
19 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9303
GBP
1,1631
CHF
1,0237
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: